Doorlopend krediet

Stel, je hebt tijdelijk wat extra geld nodig voor een nieuwe auto of voor de inrichting van de kinderkamer of misschien wel je hele huis. Als je op een flexibele manier geld wilt lenen, kan een doorlopend krediet aanvragen een hele goede optie zijn. Met de geldverstrekker spreek je een kredietlimiet af. Binnen dit limiet kun je geld opnemen (lenen) en aflossen. Hoe gaat een kredietlimiet in zijn werk en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een kredietlimiet?

Het is een vorm van lenen, waarbij je tijdelijk meer financiële ruimte hebt. Wat je precies nodig hebt, is nog niet helemaal duidelijk. Het kredietlimiet wordt vastgesteld aan de hand van je inkomen en andere financiële verplichtingen die je hebt. Tot dit limiet kun je vrij geld opnemen. Over het opgenomen bedrag betaal je rente. Deze rente is variabel en kan gedurende de tijd stijgen of dalen. Daarnaast moet je een maandelijkse aflossing betalen. Dit is vaak een vast percentage van 1%, 1,5% of 2% van het afgesproken limiet. Het voordeel is dat je de afgeloste bedragen gewoon weer kunt opnemen.

Voor- en nadelen van doorlopend krediet

Het voordeel van een doorlopend krediet is dat je niet in één keer een groot bedrag hoeft op te nemen. Je bekijkt hoeveel je op dat moment nodig hebt en betaalt rente over het bedrag dat je hebt opgenomen. De bedragen die je eerder hebt afgelost, kun je later weer opnemen. Een valkuil hierbij kan zijn dat een aflossing veel te lang duurt of zelfs nooit helemaal wordt afgelost. Doordat je gemakkelijk geld kan opnemen weet je niet precies wanneer je lening uiteindelijk is afgelost. Een ander nadeel is dat de rente variabel is en deze dus ook kan stijgen. Houd er rekening mee dat een doorlopend krediet niet meer aftrekbaar is als je het gebruikt bij een verbouwing van een koophuis.