Altijd overal online – de meerwaarde van VPN

Het klinkt misschien gek, maar dankzij een VPN dienst kan je overal online zijn wanneer je maar wilt. Dit klinkt toch als muziek in de oren? Wat we hiermee bedoelen is dat je met een VPN (Virtual Private Network) net kunt doen alsof je aan het internetten bent in China of aan het downloaden vanuit Amerika, terwijl je gewoon in Nederland zit. Tegenwoordig is VPN niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Steeds meer gebruikers van streamdiensten als Netflix en Popcorn Time maken dan ook gebruik van een VPN dienst. Het stelt de gebruiker in staat om zijn of haar favoriete film of serie te kijken, die anders niet voor hem/haar beschikbaar zou zijn. Het Amerikaanse aanbod van Netflix is bijvoorbeeld uitgebreider dan de Nederlandse variant, maar met een VPN kun je dus wel vanuit Nederland toegang krijgen tot het Amerikaanse aanbod. Helaas kleven er ook nadelen aan het altijd overal online zijn.

Gevaren openbaar internet

Dit nadeel heeft met name te maken met het gebruik maken van openbare internetverbindingen. Gelukkig is het naast een desktop of een laptop ook mogelijk om een VPN dienst te gebruiken op je smartphone of tablet. Voor mobiele apparaten is dit erg fijn, omdat er tegenwoordig veel openbare WIFI locaties zijn. Denk aan horeca, stations en vliegvelden. Op steeds meer locaties kan je op het internet komen. Maar hoe veilig is dit internet? Een groot nadeel van deze openbare netwerken is dat het vele malen eenvoudiger is om jou te hacken, dan wanneer je op een privé netwerk zit. Dankzij een VPN dienst wordt je internetverkeer versleuteld en hierdoor is het niet mogelijk om jouw online gegevens te achterhalen.

Veilig met VPN

Kortom, omdat wij met z’n allen steeds meer online zijn en ons (onbewust) blootgeven op het World Wide Web, worden hackers steeds gewilliger om deze data te achterhalen. Volgens het CBS wordt er door maar liefst 86% van de Nederlanders via het internet gebankierd. Daarbij weten hackers ook op steeds meer geavanceerdere manieren iemands netwerkverbinding binnen te dringen. Dit samen maakt het gebruik maken van een VPN dienst voor steeds meer mensen een logische keuze, omdat je zo veilig altijd en overal online kunt zijn.