Goedkoop…duurkoop?

Stel je MacBook Pro oplader is stuk, of je wilt er gewoon graag eentje extra voor in je laptoptas. Ga je dan voor een oplader van Apple zelf of neem je genoegen met eentje zonder merk maar wel een stukje goedkoper?

Prijzen

Gemiddeld betaal je zo tussen de €28,- en €70,- voor een oplader. Wil je alleen een adapter dan ben je zo €19,- kwijt. Afhankelijk van hoe breed je portemonnee is kan je natuurlijk voor de duurdere oplader gaan. Persoonlijk let ik de laatste tijd wel goed op mijn portemonnee en ga ik liever voor een goedkope MacBook pro oplader. Je hoeft hierbij niet perse voor een onbekend merk te gaan. Er zijn meer dan voldoende merken die goedkopere Apple compatible opladers verkopen dan die van Apple zelf.

Risico’s

Nu hoor ik mensen al schreeuwen maar hoe zit dat dan met ontploffingsgevaar en schokken krijgen? Nou die kan ik ook van een originele merk oplader krijgen. Er zijn altijd risico’s verbonden aan het gebruik van elektronisch apparatuur of het nu een goedkope MacBook oplader is of een dure oplader. Je kan altijd een schok krijgen of de oplader kan doorbranden. Het hangt voor een groot deel ook ervan af hoe je de opladers gebruikt en ermee omgaat. Merk je dat je oplader niet in je MacBook past ga hem dan niet lopen forceren want dat is nu juist iets dat een gigantisch risico met zich meebrengt.

Om je risico’s te beperken zou ik je adviseren om je oplader bij een betrouwbare leverancier te kopen. De meeste webshops waar je een goedkope oplader kan bestellen hebben een goede reputatie, staan bij problemen wel voor je klaar en hebben een garantie termijn op de artikelen die ze verkopen. Als je kijkt naar een shop zoals die van Tech66 dan hebben ze zelfs nog een reparatieservice.

Ongeacht of je nu een originele of een goedkope MacBook Pro oplader gebruikt hier een paar tips om oververhitting te voorkomen:

  • Bewaar je oplader op een plek waar hij “adem” ruimte heeft, dus niet onder dekens of kleding.
  • Is je oplader ingeplugd zorg er dan voor dat er voldoende luchtcirculatie omheen is zodat de lader koel blijft.
  • Gebruik een schakelklok voor je oplader, stel hem dusdanig in dat hij om het uur of halfuur een uurtje of halfuurtje vanzelf uitgaat. Zo wordt je lader niet te heet maar laad je batterij alsnog op. Dit kan je niet doen als je MacBook volledig op stroom werkt.
  • Wind het draad van je lader niet te strak op. Veel laders worden geleverd met een lusje of kliksysteem om je draad op te winden. Gebruik deze en forceer je draad niet.

Ik hoop dat deze tips je een beetje vooruit zullen helpen bij de duurzaamheid van je oplader te verhogen. Veel plezier met alle werkzaamheden die je moet doen op de computer.

Bron Cheaptech.nl