De toekomst van pakketten

Pakketten worden steeds vaker verstuurd, de grootste oorzaak van dit feit is dat webshops een explosieve omzetgroei doormaken. Door de enorme groei en behoefte aan het verzenden en ontvangen van pakketten worden er ook steeds meer alternatieven uitgewerkt voor het bezorgen van pakketten. De traditionele manier van het bezorgen van pakketten over de weg is zeker in drukke binnensteden met veel smalle en drukke straatjes soms een moeilijk principe. Cheapcargo.com geeft je een update van de huidige ontwikkelingen in de markt.

Google meent dat personeel overbodig is en probeert vooral het menselijke aspect uit de pakketdienst te halen. Voordeel: je bespaart enorm op personeelskosten en het proces wordt een stuk efficiënter en voorspelbaarder. Google heeft dan ook laatst een patent ontvanger voor een zelfrijdend busje. Dit busje moet de postbode vervangen en de ontvangers moeten de pakketten dan ook zelf uit het busje halen. Het busje is gevuld met talloze kluisjes waarin de pakketjes zitten. Door middel van een code, creditcard of NFC tag kan men vervolgens het kluisje openen en het pakket meenemen.

Naast auto’s wordt er ook in de lucht volop geëxperimenteerd. Dit gebeurt aan de hand van drones. Internetwinkel Amazon is aan het testen of het testen met drones mogelijk en eventueel rendabel is. De onbemande vliegtuigjes zijn gebouwd om pakketjes van maximaal 2,3 kilo in een straal van 16 kilometer om het distributiecentrum te bezorgen.

Weer andere bedrijven experimenteren met een centraal bezorgpunt, bijvoorbeeld een station of een supermarkt. De ontvanger kan dan de pakketten hier afhalen, sommige punten zijn bemand en anderen juist onbemand. Het grote voordeel is dan dat de ontvanger niet de hele dag thuis hoeft te zijn om een pakket in ontvangst te nemen.

Al die experimenten zorgen voor een onzekere toekomst in de pakkettenmarkt, al is er een ding zeker: PostNL bezorgde in 2015 30% meer pakketten dan het voorgaande jaar en profiteert dus volop van de groei in internetaankopen. Hoe ga jij jouw pakket versturen?